MEVLANA YILI - 750. VUSLAT YILDÖNÜMÜ SEMA GÖSTERİSİ

ÇANKIRI Karatekin Üniversitesi’nin (ÇAKÜ) asli kimliğine kavuşturduğu Çankırı Mevlevihanesi’nde (Taşmescit) bir kez daha ‘ney’den yükselen ilahi notalar eşliğinde Sema Ayin-i Şerif’i icra edildi.

“Mevlânâ Yılı 750. Vuslat Yıldönümü” kapsamında ÇAKÜ ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa düzenlediği etkinlik yoğun katılımla gerçekleştirilirken, izleyicilerin de büyük beğenisini kazandı. Etkinliğe ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Odabaş, Çankırı Yazarlar ve Sanatçılar Derneği (ÇAYASAD) Başkanı Yüksel Arslan ile Çankırılılar katıldı.

“ İnsanlığın Muhtaç Olduğu Sevgi Dili Hz. Mevlana’nın Dilinden Anadolu’da Yükselmiştir.”

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlik kapsamında birbirinden güzel ilahilerin icra edildiği tasavvuf musikisi konseri düzenlendi ve konser ardından Sema Ayin-i Şerif’i gerçekleştirildi. Etkinlik sonrasında bir konuşma yapan ÇAKÜ Rektörü Prof. Dr. Harun Çiftçi şunları söyledi:

“ Anadolu’da İslam ruhunu mayalayan, ilahi aşkın en yüksek mertebesinden tüm insanlığa Mesnevi gibi müthiş bir miras bırakan sadece ülkemiz için değil tüm dünya için çok önemli manevi şahsiyetlerden biri olan Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vuslatının 750. Yıl dönümünü, Konya Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İnsanlığın büyük krizlere boğuştuğu çağımızda UNESCO tarafından 2023 yılının “Mevlana Yılı” olarak takvime alınması tesadüf değildir. Zira insanlığın bugün en fazla ihtiyaç duyduğu şey birleştirici bir ses olarak sevgi dilidir ve ne mutlu ki bizlere bu ses bizim topraklarımızdan yükselmiştir. Anadolu, küresel ölçekte muhtaç olunan sevgi dilinin sadece yükseldiği değil adeta koroya dönüştüğü mümbit bir coğrafyadır. Yunus’undan Hoca Ahmet Yesevi’sine Ahi Evran’dan Hacı Bektaş-ı Veli’sine değin birçok ses bu koroda yüreklerini ömürlerini ortaya koymuştur. Çok şükür ki bizler ötekisi olmayan bir insanlık tasavvuruna sahip bu yüce gönüllü insanların mirasçılarıyız. Bu mirasın ihyasında Çankırı Karatekin Üniversitesi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için çaba sarf ediyoruz. Göreve geldiğimizde burası Darülhadis olarak, İslam Araştırmaları Merkezi olarak faaliyete başlamıştı. Biz bu Mevlevihane’yi nasıl sürdürebilir bir hale getireceğiz diye düşünürken tam o esnada, bugün ortaklaşa bu etkinliği düzenlediğimiz Konya Büyükşehir Belediyesi yetişti bize. Gerçekleştirdiğimiz bu etkinliğimize ev sahipliği yapan ve halk arasında Taş Mescid olarak da bilinen Darüşşifamızı da bu çabalarımızın neticesinde aslına uygun olarak işlevlendirdik. Bize tarihten emanet edilen bu nadide mekânda Allah’ın ismi yüceltilecek, Allah’ın ismi şerifi kalplere nakşedilecektir inşallah. Buna vesile olan, bunu hatırlatan başta Hazreti Mevlânâ olmak üzere bütün ervâh-ı meşâyıh ruhlarına biz Fatiha okuyoruz burada. Onlara rahmetler diliyoruz. Bugün bizlere bu güzel Sema Ayin-i Şerif’i icra eden ekibimize ve bizlerle aynı hisleri paylaşarak yanımızda olan tüm katılımcılara şükranlarımızı sunuyoruz. Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü olarak göreve geldiğimizde şunu ifade etmiştik, bize dair ne varsa orada Çankırı Karatekin Üniversitesi var olacak demiştik. Bugün de bu sözümüzü yineliyorum ve inşallah önümüzdeki yıllarda da bizi biz yapan, ortak değerlerimizle bağımızı güçlendiren bu tür etkinliklerde tekrar bir araya gelmeyi diliyorum.” dedi.

Yayınlanma Tarihi: 07 Ekim 2023 Cumartesi
Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2023 Pazartesi